Zobraziť štandardnú verziu stránky
detail clanku TLAČOVÁ SPRÁVA: Motivátori z projektu SME SI ROVNÍ pomáhajú ľuďom so zdravotným hendikepom

Motivátori z projektu SME SI ROVNÍ pomáhajú ľuďom so zdravotným hendikepom (14. 2. 2022, Banská Bystrica)

Národný projekt SME SI ROVNÍ sa na Slovensku realizuje od marca 2020. Ľuďom so zdravotným postihnutím umožňuje opätovne sa začleniť do spoločnosti. Myšlienka na založenie centier včasnej pomoci, v ktorých by ťažko zdravotne postihnutým po úrazoch či ochoreniach pomáhali ľudia s rovnakou životnou skúsenosťou, vznikla v Slovenskom paralympijskom výbore. V zahraničí je tento prístup známy ako peer to peer support, na Slovensku sa s jeho aplikáciou len začína. Do praxe ju uvádza 48 vyškolených motivátorov projektu SME SI ROVNÍ pôsobiacich v piatich centrách – v Kováčovej, Piešťanoch, Žiline, Košiciach a v Prešove. Najčastejšie sa pohybujú priamo v teréne a s klientmi komunikujú v mieste ich bydliska.

„Napriek pandémii koronavírusu sa do 31. decembra 2021 prostredníctvom projektu podarilo poskytnúť pomoc viac ako 600 klientom. Zvýšila sa ich samostatnosť a viacerí si našli zamestnanie. Motivátori mnohým pomohli pri vybavovaní príspevkov, kompenzačných pomôcok či pri hľadaní osobného asistenta. Ďalších zasvätili do pohybovej aktivity v závislosti od ich fyzických možností, alebo im poskytli rady, ako postupovať pri debariérizácii bytu. To všetko má pozitívny vplyv na sociálne kontakty klientov, a to sú len niektoré oblasti, v ktorých môžu motivátori pomôcť,“ hovorí manažér siete centier včasnej pomoci Milan Kašiak. Tou ďalšou oblasťou sú skupinové aktivity, pričom ich obsah vzniká aj na základe požiadaviek klientov. Najčastejšie sú zamerané na využívanie informačno-komunikačných technológií, na práva osôb so zdravotným postihnutím, psychológiu, zdravý životný štýl a životosprávu. V pláne sú témy ako muzikoterapia alebo efektívna komunikácia. Keďže sa klienti menia, niektorí po dosiahnutí nastavených cieľov z projektu odchádzajú a noví prichádzajú, úspešné skupinové aktivity sa budú opakovať.

„Myšlienka národného projektu SME SI ROVNÍ neprestane byť aktuálna ani po januári 2023, keď sa projekt skončí. Jeho ambíciou je presadiť pozíciu motivátora pre zdravotne postihnuté osoby do platnej legislatívy,“ vysvetľuje Jana Zimanová, vedúca odborného tímu projektu. „Návrh legislatívnych úprav bude súčasťou záverečnej štúdie o projekte a bude sa opierať aj o výsledky dotazníkového prieskumu medzi osobami so zdravotným hendikepom z rokov 2020, 2021 a 2022.“

Projekt SME SI ROVNÍ sa realizuje vďaka podpore Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja z operačného programu Ľudské zdroje.

Viac informácií na

www.esf.gov.sk

www.employment.gov.sk

www.smesirovni.sk

Charakteristika organizácie: Slovenský paralympijský výbor vznikol 31. 1. 1995. Zabezpečuje prípravu a účasť slovenských reprezentantov na paralympijských hrách a ďalších medzinárodných podujatiach, podporuje rozvoj paralympijských športov na Slovensku, propaguje šport medzi zdravotne znevýhodnenými deťmi a mládežou a pomáha osobám so zdravotným hendikepom aj v sociálnej oblasti.

Kontakt pre médiá: eva.bacigalova@smesirovni.sk

Newsletter Zostaňme v kontakte

Upload bol úspešne dokončený.